Jdi na obsah Jdi na menu

V Obrnicích začala pracovat Agentura pro sociální začleňování

20. 6. 2010

V Obrnicích začala pracovat Agentura pro sociální začleňování.

Níže připojujeme článek otištěný 14.6.2010 v MF Dnes.

„Nechceme z Obrnic ghetto, kde budou hádky“

Dvouapůltisícové město u Mostu řeší velké problémy. Radnice nechce, aby sem developeři nastěhovali sociálně slabé. Zároveň nutně potřebuje pro děti z problematických rodin program.

V Obrnicích u Mostu a v Chomutově začíná v těchto dnech působit vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Obě místa tak mají podobně jako třeba Most, Litvínov či Ústí nad Labem šanci připravit aktivity, které pomohou s integrací menšin, přinesou jim třeba finance na různá komunitní centra a kluby nebo terénní sociální pracovníky.

„Agentura je připravena poskytovat poradenství při přípravě a podávání projektů do národních programů i evropských fondů, tak aby měly co největší šanci na úspěch. Využijeme přitom zkušenosti z pilotních lokalit a příklady dobré praxe opatření, která v nich fungují. Je to jedinečná šance, jak využít prostředky ze strukturálních fondů a koordinovaně situaci v lokalitách i jejich okolí zásadně změnit," uvedl Martin Šimáček, ředitel agentury. Dvouapůltisícové městečko Obrnice vidí ve spolupráci s vládní Agenturou pro začleňování zásadní možnost, jak posunout zdejší život k lepšímu. Sami už tu totiž nemluví o minoritě a majoritě, protože Romové a další sociálně slabí tu tvoří téměř polovinu obyvatelstva. Od agentury počítají s pomocí v otázkách problémového sídlištního bydlení, prevence kriminality, sociálních služeb a vzdělávání a volnočasových aktivitách místních dětí.

Nedávno se poprvé sešla pracovní skupina, která připraví strategický plán pro pomoc Obrnicím. Jedním z úkolů bude třeba cesta k získání peněz na opravy městských paneláků a veřejných prostranství na sídlišti. Již nyní se připravuje komunitní centrum pro mládež a také klub pro předškolní děti.

„Přístup Obrnic je velmi dobrý. Od mnohých jiných se liší v tom, že bere plány a projekty jako pomoc celé obci, ne jen nějaké skupině obyvatel. Jedním z našich úkolů bude snaha pomoci jim získávat peníze na projekty, další zmapovat zdejší situaci a vytvořit přehled sociálních služeb, které tu jsou potřeba, a následně je pomoci získat," vyjmenovala Barbora Šolková, konzultantka agentury, která bude přímo s Obrnicemi spolupracovat.

„Pro mě je důležité, abychom tu všichni společně dokázali společně žít. Jako malá obec ale nemáme zázemí, které by mohlo řešit sociální problémy a důsledně se jim věnovat. Proto si od spolupráce s agenturou hodně slibuji," řekla MF DNES místostarostka Drahomíra Miklošová.

Agentura pro sociální začleňování začala nově působit i v Chomutově. Bude se tu především snažit propojovat jednotlivé oblasti sociální práce, aby si třeba některé projekty ve výsledku neprotiřečily. „Pokud se vyvine nějaká snaha na snížení nezaměstnanosti a získání práce pro lidi z vyloučených lokalit, musí s tím ruku v ruce jít plány na řešení jejich bydlení. Bez takových návazností nemají jednotlivé kroky příliš význam," upozornila Šolková s tím, že agentura ve spolupráci s městem a dalšími partnery představí do konce roku plán, který bude obsahovat návrhy konkrétních projektů na podporu sociálně slabých obyvatel Chomutova.

Ondřej Černý

Článek vyšel 14. června 2010 v severočeském vydání MF DNES.